dijous, 10 de febrer del 2011

¿Es más barato prohibir que regular?

Foto de 'Xesca': Àliga cuabarrada

Me hago eco de la información que ha aparecido sobre una nueva restricción de escalada, en este caso en la zona Del Pic del Martell y Penya Ginesta:




Me imagino que esta nueva prohibición sin previo aviso debe ser continuación de la acción iniciada el año pasado:


Inicialmente era una restricción del 19 de marzo al 30 de junio del año pasado por nidificación de una "Àliga cuabarrada" que parecía que no iba a ir a más.

Lo más denigrante del asunto no es el hecho en si de que se efectúe dicha restricción, sino las formas que se han seguido, ya que parece que no se ha informado de forma oficial y nadie sabe nada del tema.

Sospecho que alguna mente pensante en un buen despacho a decidido esta medida, sin pensar que afecta a un amplio colectivo, que en su gran mayoría es buen amante de la naturaleza y no desea afectarla en lo posible.

Nuestro amigo franceses, como casi siempre, nos llevan años de ventaja y por ejemplo en la cercana escuela de Sinsat (zona donde cada año existe nidificación de aves), hay unos carteles que cada año avisan de que vías no se pueden escalar en época de nidificación ya que no siempre son las mismas. 

Aquí somos direrentes y me imagino que en la época de crisis que nos toca soportar, debe ser más barato prohibir drásticamente la escalada en toda una pared a la menor sospecha que pueda nidificar cualquier ave, que no hacer el correspondiente seguimiento e informar debidamente a todos los posible afectados.

Tampoco quiero quitar parte de culpa a la propia FEEC que en teoría está para velar por nuestros intereses, pero su situación actual, con nuevo presidente por dimisión del anterior, no parece que sea muy proclive a enfrentarse a otros estamentos, como en este caso sería ¿el del Parc del Garraf?.

Además del propio interés que pueda tener cualquier escalador, también se une la problemática que tendremos esta próxima primavera para realizar los cursos de escalada, tanto de Nivel I como de Nivel II, ya que poco a poco se nos van quitando posibles zonas, ya que además de las ya referidas del Pic del Martell y Penya Ginesta, no hay que olvidar el tema pendientes de la zona del Restaurant de Sant Joan en Montserrat. 

A todas las administraciones se les llena la boca diciendo que promueven el deporte y que lo apoyan totalmente, pero viendo por ejemplo todas las cuestiones que han surgido con la aplicación de la nueva legislación que la Generalitat ha dictado para las actividades en la 'natura', hace dudar mucho sobre sus verdaderas intenciones.

Espero que entre todos podamos hacer algo y que este problema no sea el inicio de otro más grande...


3 comentaris:

Anònim ha dit...

sense restar validesa als teus arguments, trobo a faltar una crítica respecte el nostre colectiu. Si a França hi ha bones regulacions potser és perquè hi ha escaladors implicats en aquestes regulacions. Per altra banda, potser que sigui més fàcil prohibir, donat que a molts llocs (Albarracín, Montsant...) s'han fet regulacions que molts escaladors es passen pel folre,

salut

ferran

Cimas de Papel ha dit...

ESt un crak, tot i que molts cops renegues est gran
Manuel

Anònim ha dit...

No sé si la prohibició serà o no serà justificada, però crec que caldria aclarir si els "guardes forestals" que amenaçaven de multar eren Agents Rurals o Guardes del Parc.
Si son Agents Rurals (de la Generalitat), ells son l'autoritat, però si son Guardes del Parc (guardes a seques, doncs no son forestals), la cosa es pot discutir, i bastant.

He treballat 4 estius al Parc del Garraf, i vist des de dins us diré que és una casa de putes, literalment. Tot son contradiccions, favoritismes, absurditats i mirar a un altre lloc quan cal. L'estiu, quan els vigilants del dispositiu de prevenció d'incendis comencen la seva feina, els guardes (no tots, per sort) desapareixen, fan unes "vacances" al cotxe patrulla. Us diré també que el Garraf no és Parc Natural, sinó només Parc (reserva de territori). I això implica moltes restriccions quan els interessa, però miren a un altre lloc quan els interessa permetent coses com: un munt de canteres de pedra calcària, urbanitzacions que segueixen creixent, camps de tir, ampliacions de carretera "en línia recta" (enduent-se pel davant el que calgui)... Si fins i tot el dispositiu de prevenció d'incendis tenia prohibit informar per l'emisora quan surtia fum del xalet d'un dels cap grossos del Parc (quan feien una barbacoa el diumenge, vaja), mentre que als veïns se'ls amenaçava amb avisar els municipals si feien foc.

Una altra cosa: si estàven disposats a multar, m'agradaria veure el quadern de les multes, perquè jo en 4 estius encara no l'he vist: només he vist (i he hagut de fer!) "multes" escrites en un racó de paper, i fulls d'informes (sobre abocaments, extraccions de plantes protegides...) que misteriosament mai arribàven on calia...

Us continuaria explicant anècdotes però ens sortiríem del tema.

El que vinc a dir és que no us prengueu seriosament el Parc.
I vinc a donar raó al Paca: a mi ningú no em fa rapelar d'una cadena dubtosa, com a mínim acabo el llarg (i si em queda poc, la via), i després ja en parlarem de si està o no està regulat, perquè com em facin baixar i no ho tinguin tot molt ben documentat, ai això inclou cartells, els denuncio jo a ells, però a tots!: des dels mateixos guardes al director del parc, passant pel tècnic de guàrdia!